top of page
Search
  • Writer's pictureKelly Kittus

Tartu Üliõpilasteater toob lavale Uku Uusbergi "Valgustaja"

Updated: Dec 6, 2023

Tartu Üliõpilasteatri (TÜT) vilistlane ja Teatribussi looja Marko Mäesaar lavastab teatri liikmete ja vilistlastega Uku Uusbergi näidendi „Valgustaja”, mis räägib usust ja inimeseks olemisest.


20. novembril Tartu Üliõpilasmajas esietenduv lavateos tõstab tulipunkti eksistentsiaalsed inimese olemasolu puudutavad küsimused. Kohe-kohe on teatris algamas esietendus – „Anton Tšehhovi lugu inimesest“. Tahes-tahtmata ärgitab see teatris etenduse lavaletoojates seda laadi küsimuste esilekerkimist, mida aeg-ajalt esitavad endale kõik inimolendid: kes ma olen?, kas ma olen?, mis on selle kõige mõte või sügavam tähendus?, kas maailm minu ümber on minust sõltumatu ja olenematu, absoluutne või on ta ikkagi pelgalt minu ettekujutluse vili?

Tartu Üliõpilasteatrile omaselt on lavastus kõnekas eeskätt mõtlevale vaatajale, kes ei karda rinda pista uudse teatrikeele ja lavavormi otsingutega. Samas on „Valgustaja” kindlasti vaadatav ka värvika loona teatri hingeelust, kus esineb nii ootamatuid kohtumisi kui ka kummastavaid äratundmisi.


Lavastaja: Marko Mäesaar

Peaosas: Enor Niinemägi

Osades: Maria Vera Pšenitšnaja, Rutt Vare, Merili Viks, Indrek Tulp, Peeter Piiri, Jörgen Sinka, Kristjan Tammi, Kelly Kittus, Heleriin Lass


Valguskujundus: Enor Niinemägi ja Kristjan Tammi

Helikujundus: Enor Niinemägi ja Marko Mäesaar

Lavakunstnik: Marge Martin

Kunstniku assistendid: Merily Mikiver, Doreen Mägi, Johanna Mauer, Karmen Vits, Ester Must

Graafiline disainer: Jana Hal

Videokujundaja: Kristjan Tammi

Koreograaf: Jaanika Tammaru

Valgustehnik: Kristjan Tammi


Etendused 20., 21., 26., 27. ja 28. novembril, 10., 11., 18., ja 19. detsembril Tartu Üliõpilasmajas (Kalevi 24).





46 views0 comments
bottom of page