top of page
Search
  • Writer's pictureAnel Neumann

TÜT-i üle aastate menukaim lavastus tuleb taas!

Eelmise aasta detsembris esietendunud Ashilevi/Sinka “Nagu poisid vihma käes” näitas, et huvi nii Tartu Üliõpilasteatri kui ka Ashilevi meheks sirgumise anatoomia vastu on suur. Sel kevadel mängitakse mullu väljamüüdud lavastust TÜT-is veel viimaseid kordi.


Foto: Triinu Pungits


“Nagu poisid vihma käes” jälgib kolme noormeest, kes on sattunud Nartsissimo alternatiivneuropsühhiaatriahaiglasse, kus ravitakse patsientide foobiaid ja häireid. Kuigi kõik kolm tegelast on Nartsissimos näiliselt vabatahtlikult, muudavad haigla vägivaldsed ja ebainimlikud ravimeetodid poiste arusaamu endast ja ühiskonnast, kus nad elavad.

Lavastus küsib, mis või kes annab ühiskonnale õiguse üks inimese omapära lahterdada häireks ja teine mitte. Kui mees on homoseksuaal, siis on tal häire, aga kui ühiskonnas lugupeetud meesterahvas oma lähikondlaste vastu kätt tõstab, siis on tülil kaks osapoolt ja koduvägivald pole teiste lahata. Ometi on neuroloogilisest vaatepunktist tegu kahe samaväärselt terve inimesega. Miks sellest hoolimata ühiskond neid eristab? See on üks küsimusi, mida lavastaja loodab publiku teadvusesse süstida.


Lavastaja Jörgen Sinka: “Oli suur rõõm näha, et huvi “Nagu poiste…” vastu oli nii suur. Paraku annab see tunnistust ka sellest, et mure mehelikkuse stigmatiseerimise pärast on ühiskonnas tõepoolest esil. Seetõttu on tänuväärne, et Jim Ashilevi kirjutas pea 20 aastat tagasi teksti, mis resoneerub inimestega üle aja ja võimaldab panna näpu peale sotsiaalsetele kitsaskohtadele, mis inimestele päriselt korda lähevad. Loodan, et viimasedki etendused leiavad üles publiku, kes näevad mehelikkuse mitmeid tahke, ja raputavad neid, kes seda veel ei tee.”


“Nagu poisid vihma käes” viimased etendused toimuvad 3., 9. ja 10. veebruaril ning 1. ja 2. märtsil kell 19 Tartu Üliõpilasmajas. Piletid on müügil Fientas ja enne etendust kohapeal: https://fienta.com/et/s/ashilevi-sinka-nagu-poisid-vihma-kaes.

Sobilik vanusest 16+


Teksti autor: Jim Ashilevi

Lavastaja, muusikaline kujundaja: Jörgen Sinka

Näitejuht: Peeter Piiri

Lavastaja assistent: Anel Neumann

Produtsent: Kelly Kittus

Kunstnik: Triinu Pungits

Valguskunstnik: Kristjan Tammi

Liikumisjuht: Jaanika Tammaru

Viisistaja: Annabel Berg

Tehniline assistent: Madli Kaljo

Tehniline konsultant: Enor Niinemägi

Osades: Jörgen Sinka, Johann Markus Liivak, Jevgeni Varzinov või Juan Uukareda, Andreas Haunmann, Peeter Piiri, Kelly Kittus, Sigrid Polding, Arabella Vallsalu või Helen Renke, Sven Paulus, Oskar Piik, Rudo Verner Vallner, Jan Remmelg (hääl) 


Toetajad: Tartu Üliõpilasmaja, Tartu Ülikool, Tartu Linn, Nexta OÜ, Neumann Stuudio OÜ, Alar Suija, Hooandjad

110 views0 comments
bottom of page